Çelik Halat Sapan

Çelik halat sapan

Örgülü çelik halat sapan, pres baskılı sapan, 6 köşe pres baskı ve çelik manşon gibi çeşitleri bulunan çelik halat sapan konusunda size aktarabileceğimiz bilgiler şu şekildedir.

Pres baskılı çelik halat sapan yapımı için altın kural sayılan çelik halat seçimini doğru yapmalıyız. Kullanım alanına göre değişiklik göstermiş olsa bile bazı standartlar vazgeçilmez olmalıdır. Birinci sırada gelen iş güvenliği bu konuya verdiğimiz önemi bütün yazılarımızda, müşteri diyaloglarımızda, fuar ve seminerlerde dahi üstüne basa basa vurgulayarak önemini anlatmaktayız.

Çelik halat sapan konusunda pres baskı işlemine başlamadan önce halatımızı makaradan gam yapmaması için sola doğru açmaktayız. Böylelikle çelik halat istediğimiz konfora sahip olacak ve işlem esnasında bize zorluk çıkarmayacaktır.

Siz değerli müşterilerimize bütün çelik halat ölçülerini kapsayan teknik tabloyu paylaşacağız ancak bir örnek vererek sizlere başlık niteliğinde paylaşım yapmak istiyoruz.

18 mm çelik halat sapan yapımı için bizden istenilen ölçüyü kenara yazıyoruz örneklemek gerekirse 4 metre olacağını düşünelim veya 4 tonda emniyetli kullanılmak istenen bir çelik sapan olduğunu düşünelim ve bunun için yapmamız gereken 18 mm çelik halat ölçüsünün yanına bir adet 0 koyarak ve sonrasında çıkan rakam tam ikiye böleceğiz 180 mm / 2: çıkan sonuç 90 mm işte ihtiyacımız olan rakam tam olarak budur. Çıkan bu sonucu 4 metrelik çelik halat sapana ilave ettiğimizde 4 metre 90 cm bir ölçüde keseceğiz daha sonrasında 18 mm çelik halat için ihtiyacımız olan dıştan dışa 45 er santimlik kasaları yapmak için harekete geçiyoruz. Çelik halatın bir ucundan eklemesini yapacağımız kurşun ilerletip daha sonrasında halatın ucunu çevirip tekrar kurşuna dönüş yapıp hassas ayarımız yaptıktan sonra yaklaşık 3 ya da 5 kg ağırlığında bir çekiç ile kurşunun üzerine iki üç defa vuruyoruz. Bu işlem sayesinde kurşun sağa sola hareket etmiyor. Gerekli ayarları yaptıktan sonra ise çelik halat sapan pres baskı işlemi için 1000 ton kapama gücü olan çelik halat pres baskı makinamızın sürümüne yerleştiriliyor. Tek seferde tam kapama gücü kullanılarak kurşun baskı işlemi yapılıyor aynı işlemi çelik halat sapanın diğer ucuna aynı hassasiyetle uyguluyoruz. Çelik halat pres baskı işlemimiz bittikten sonra test makinasının yolunu tutuyoruz çalışmasını istediğimiz ve beklediğimiz tonajın en az 2 katına test işlemi başlatıyoruz ve bu kondisyonu en az 10 dakika takip edip raporlarımızı ona göre hazırlıyoruz.

Örgülü çelik halat sapan

Yine örneklendirmek gerekirse ve bu ölçünün 16 mm 4 metre örgülü çelik halat sapan olduğunu düşünür isek halatın kompozisyonu ile başlayan doğru bir tercih yapmamız gerekecektir. Çelik halatın kompozisyonu kesinlikle 16 mm 6×36 kendir özlü ya da 16 mm 6×36 çelik özlü halat ile yapmak zorundayız, mecburi sebebi şudur yapacağımız bu katma değer sayesinde halatımız çelik halat sapan görevi görecektir. Dolayısı ile yumuşak yapısı gereği örgü esnasında sıfır hatasız ve sorunsuz bir şekilde milimetrik ölçüler konusunda hassas olmamız gereken bir durum ve dayanımı için önemli bir unsur sayılır. Sadece 6×36 çelik halattan yapılan örgülü çelik halat için yapılması gereken 3 kol sağ tarafa ayrı diğer 3 kol sol taraf olarak ikiye ayrılır içindeki öz ise ister kendir öz olsun ya da çelik öz fark etmez ayrı bir şekilde kalır. Sonrasında ayrılan 3 kolları kendi içlerinde aynı bölgede üçe ayırıp birbirlerinin üzerinden geçirip suni bir kasa oluşturup daha sonrasında halatın merkezine doğru örmeye başlıyoruz. Bunun için pratik şarttır, sizlere vereceğimiz akademik ve teorik bilgi kesinlikle yeterli olmayacaktır. Bu sebeple örgülü çelik halat sapan video ile ilgili paylaşacağımız video linkini muhakkak izlemenizi öneririz. Kasa ve örgü işlemi biten çelik sapan daha sonrasında örgüden artan fazla uçlar taş motoru ile düzgün bir şekilde kesildikten sonra örgülü çelik halat sapanın bütün teknik detaylarını yazıp üzerine bağlayacağımız çelik halat sapan etiketini kasanın bir tanesine 2 mm çelik halat ya da 3 mm çelik halat ile kasanın bir tanesine bağlıyoruz. Bu etikette yazan teknik detay şöyledir.

Çelik halat çapı 16mm

Uzunluk 5 metre

Taşıma kapasite 4500 kg

Sertifika numarası 000000

Üretim tarihi 00000

Yukarıda paylaştığımız örnek çelik halat sapan etiket detayı siz değerli müşterilerimize mükemmel bir kolaylık sağlayacaktır. Bahsettiğimiz çelik halat sapan etiketinin görseli için lütfen ürün fotoğraf galerisini inceleyiniz.

Örgülü çelik halat sapan kullanım alanları nerelerdir?

Tersaneler, demir çelik fabrikaları, boru ve profil üretim fabrikaları, inşaat, ağır sanayi ve endüstrinin tamamında kullanılabilecek olan örgülü çelik halat sapan 6 mm çapından başlayıp 90 mm çelik halat çapına kadar yapımı mümkündür. Büyük projelerde kaldırılacak olan ürünün hacmi, fiziksel yapısı ve ağırlığı gibi önemli unsurlar değerlendirilip mühendislerimiz ve uzman satış danışmanı arkadaşlarımız ile iş birliği yaparak sizlere doğru ürün için yardımcı olmak istiyoruz.

Örgülü çelik halat sapan taşıma teknik detayları önemli bilgiler!

8 mm örgülü çelik halat sapan dikeyde 750 kg yük taşır ancak 2 kollu olacak ise bu taşıma tonajı 1050 kg kapasiteye kadar gerileyecektir.

10 mm örgülü çelik halat sapan dikeyde 1150 kg yük taşıyacaktır. 2 kollu olacağını düşünür isek ve bu 45 derecede olacak ise 1600 kg kapasitede olacaktır.

Bu iki örnek üzerinden devam edecek olursak 12 çelik halat taşıma tonajı dikeyde 1700 kg, 14 mm çelik halat taşıma tonajı 2250 kg, 16 mm çelik halat taşıma tonajı 3000 kg, 18 mm çelik halat taşıma tonajı 3700 kg, 20 mm çelik halat taşıma tonajı 4600 kg, 22 mm çelik halat taşıma tonajı 5650 kg, 24 mm çelik halat taşıma tonajı 6700 kg , 26 mm çelik halat taşıma tonajı 7800 kg, 28 mm çelik halat taşıma tonajı 9000 kg, 30 mm çelik halat taşıma tonajı 9900 kg, 32 mm çelik halat taşıma tonajı 11800 kg, 34 mm çelik halat taşıma tonajı 13400 kg, 36 mm çelik halat taşıma tonajı 15000 kg, 38 mm çelik halat taşıma tonajı 16750 kg, 40 mm çelik halat taşıma tonajı 18500 kg, 42 mm çelik halat taşıma tonajı 20500 kg, 44 mm çelik halat taşıma tonajı 22500 kg, 48 mm çelik halat taşıma tonajı 26000 kg, 52 mm çelik halat taşıma tonajı 31500 kg, 56 mm çelik halat taşıma tonajı 36000 kg, 60 mm çelik halat taşıma tonajı 42000 kg, 64 mm çelik halat taşıma tonajı 50000 kg, 71 mm çelik halat taşıma tonajı 64800 kg, 77 mm çelik halat taşıma tonajı 76300 kg, 83 mm çelik halat taşıma tonajı 88600 kg ve ülkemizde örgülü çelik halat sapan konusunda kullanabileceğimiz en büyük çapa sahip olan 90 mm çelik halat sapan taşıma kapasitesi 101300 kg yani tam olarak bir tek çelik halat sapan ile emniyetli bir şekilde TSE garantisi kapsamında tam olarak 101 ton taşıma kapasitesi garanti ediyoruz.

Yukarıda bahsettiğimiz çelik halat kopma değerleri veya taşıma kapasiteleri kompakt çelik halat olmadığı sürece marka ve menşei ne olursa olsun değerleri kesinlikle birbirine çok yakındır. Bahsettiğimiz konu tam olarak şöyledir. Sarı damar has çelik halat ile kırmızı damar İzmit çelik halat arasında taşıma kondisyonu ve kopma değeri ile ilgili bir değişiklik yoktur. Standartları olan yerli markalarımız dünya pazarında ve ülkemizde yıllardır kendilerini kanıtlamış ve pazara hakim olmuşlardır. Biz tedarikçiler için fazlasıyla üretim yaparak vardiya ve mesaileri ile müşterilerimize hiçbir ürün için yok dememizi sağlayan çelik halat aş ve has çelik halat fabrikalarına ve yerli üretimde bize destek oldukları için firmamız adına teşekkür ederiz. Milli gururlarımız iyi ki varlar.

İzole kaplı çelik halat yani pvc kaplı çelik halat stoklarımıza gelince bu işlemin tamamını kendi fabrikamızda yapıyoruz. Şimdilik 2 mm pvc çelik halat ile başlayarak 30 mm pvc kaplı çelik halat üretimimiz var daha fazlası için ülkemizde gerekli ihtiyaç bulunmamaktadır. Sebebi şudur 30 mm çelik halat ve daha büyükleri için şeffaf ya da telli hortum kullanıyoruz. Bu tercih genelde gemi güverte üzerinde farklı kıtalar gezen gemiler için tercih ediliyor. Uzun ömürlü ve dayanımı için büyük rol oynayan pvc ya da hortum sayesinde müşterilerimiz kendilerini daha da güvende hissediyor olması bizi mutlu etmektedir.

Pvc kaplı çelik halatın amacı nedir?

Dış yüzeyin olumsuz hava şartlarında veya suya temaslı olduğunu düşündüğümüz durumlarda su ve nem ile temasını kesmek için kullanılan çelik halatın çapının değişiklik duruma göre üzerine işlenip kullanıldığı yerde daha uzun süre ve güvenle kullanılmasını sağlamak için tercih ettiğimiz bir sistemdir. 2/3 izoleli çelik halat açılımı şöyledir. 2 mm çelik halatın kendisi 3 mm ise çelik halatın etrafını saran pvc ile ölçülen mm ölçüsüdür. Halat çapı kalınlaştıkça pvc çapı biraz daha kalınlaşacaktır. Buna örnek şöyledir 20/22 mm izoleli çelik halat yani çelik halatın çapı 20 mm fakat üzerine pvc kaplanan çelik halat 22 mm gelmektedir. Taşıma kapasitesine asla bir etkisi olmaz sadece dış yüzeyi koruma amaçlı yapılmıştır.

Çelik halat aksesuarlarına gelir isek radansa ve tonajlı kilit gibi kombinasyonları olan ve Amerikan gerdirme, borulu gerdirme ve bunların yüzlerce ölçüleri ve tonajlarını kapsayan satırlara sığmayacak bilgilerini ancak proje bazlı işlerinizde size keyif alarak anlatmak isteriz. Lütfen bize bu detaylar için ulaşın sizin için elimizden gelen bütün hizmeti sağlayalım.

Çelik halat sapan ve polyester sapan farklılıkları nelerdir?

Kesilme riski, sertliği ve risk değerleri ile orantılı olarak konuyu ele alırsak tercih yapma konusunda daha sağlıklı çözümler üretebiliriz. Bu bağlamda ilk olarak farklarından bahsetmemiz gerekirse bir tarafta tamamı çelik ve çapıyla orantılı olarak kopma değerleri ve taşıma kapasitesi standart olan çelik halat ve diğer tarafta tamamı polyester ve dünya standardı olmasına rağmen taşıma kapasitelerinin dışında kopma değerlerini veya kuvvet değerini değiştirebileceğimiz ufak değişiklikler yapabiliriz. Bunu şöyle sağlıyoruz.5 ton 5 metre uzunluğunda bir polyester sapan tercihimiz var altı katına dayanıklı polyester sapan tercih ettik ve bu değer bize yetersiz ya da az gelir ise bu değeri 7 katına testli olarak sipariş ettiğimizde kopma değeri otomatik olarak 30 ton değil de direkt olarak 35 tona çıkıyor olacaktır ancak bu kopma değeri polyester sapan 8 ton da kullanılabileceği anlamına gelmiyor. Polyester sapan sertifikasının üzerinde yazan taşıma kapasitesinin üstüne kesinlikle çıkmamalıyız.

Sonsuz çelik sapan ya da sonsuz polyester sapan gibi halat sapan gurubunun farklılıkları da olduğunu paylaşmak isteriz.

Sonsuz çelik sapan Avrupa ismi grommet olan yük kaldırma sapanı çelik halat gurubundan imal ediyoruz. Polyester sapanda ki tanımı ise sonsuz polyester sapan her ikisinin de kullanım amacı aynı fakat kullanılacak alana göre polyester ya da çelik halat tercihi sizin kanaatinizdedir.

Özgül çelik halat iletişim merkezini arayarak bu konuyla ilgili bütün teknik detaylara ulaşabileceğiniz satış danışmanı ve sertifika bölümündeki mühendis arkadaşlarımızdan gerekli desteği almak için bize ulaşmanız yeterli olacaktır.

0216 447 36 90

0532 287 56 84

info@ozgulcelikhalat.com